2011. május 8., vasárnap

A Vadpöröly törpök történelme és kultúrája

A Vadpöröly klán történelme

Ah, Vardpöröly törpjei. Valamikor Vaskohó törpjeinek legközelebbi rokonai voltak, most már csak távoli unokatestvérek. Szövetségesek vagyunk, de különbözünk egymástól. Mi a hegyek gyomrában maradtunk, ők afölött telepedtek le. Mi mérnököknek tanulunk és csodálatos találmányokat készítünk; ők isteni mágiát és rítusokat gyakorolnak. 250 év nem tűnik nagy időnek azerothi mércével, de elég hosszú idő volt ahhoz, hogy Vaskohó és Vadpöröly törpjei mára két külön népcsoportot jelentsenek egy helyett.

A problémák akkor kezdődtek, amikor Vaskohó városa túlnépesedett. A probléma megoldásaként a klánok szabad akaratukból döntöttek úgy, hogy egymástól külön fognak élni. A Bronzszakáll klán Vaskohó falain belül maradt, a Vadpöröly klán a városon kívül telepedett le, míg a Sötétvas klán a város alatt lakott. Ugyanakkor mindegyik klán magának akarta a Vaskohó feletti uralmat. Amikor Anvilmar Király meghalt, a békesség megszűnt, és a törpök megvívták a Három Pöröly Háborúját, ahogyan azt Vaskohó történeténél elmeséltem. Habár a Vaskohó és Vadpöröly klánok közötti kapcsolat továbbra is fennmaradt, ennek állapotán jelentősen javított, hogy Vaskohó Grim Batolnál a Vadpöröly klán megsegítésére sietett. Grim Batol a háború alatt használt sötét varázslatoktól szenvedett, és a Vadpörölyöknek ismét új haza után kellett nézniük. Habár Vaskohó törpjei visszahívták őket városukba, ezt a Vadpöröly klán visszautasította, mivel nem akarta a régi sérelmeket újra előásni.

Sasfészek Ormon megalapították az új királyságukat a hegyek tetején, ahelyett, hogy a hegy gyomrába bújtak volna. A körülöttük élő környezet tanulmányozása, a hamarosan társaikká szelídülő griffekkel való kommunikáció, a magas levegőn és napon töltött idő rengeteget változtatott rajtuk. Az új életstílusuk megváltoztatta Vadpöröly törpjeinek kinézetét és világnézetét is.



Vadpöröly törpjei a levegő harcosaivá váltak, ahogy a griffjeik hátáról lenyűgöző, vagy félelmet keltő támadást indítanak (attól függ, hogy melyik oldalon állsz). Habár szó szoros értelemben már nem tagjai a Szövetségnek, attól még szövetséges nép maradtak, akik a Második és a Harmadik Háborúban is segítettek minket. A Harmadik Háború után számos Vadpöröly törp tért vissza Lordaeronba, a hátországoki Sasfészek Oromba. A Falka romlottsága már a Hátországokat is elérte, így ők maradtak az egyetlen tiszta terület északon. Néhány Vadpöröly törp harcolt Kalimdoron az utolsó csatában és nyugaton maradt. Egy kis időt Theramore-ban töltöttek, de miután maradt még elég orom, amely az ízlésüknek megfelel, északra repültek, hogy a Hyjal Hegytől délre elterülő hegyekben telepedjenek le.

A Vadpöröly klán kultúrája
A Vadpöröly klán hű a nevéhez, ahogy életüket a magas sziklákon a természet, a szenvedély… és igen, a vadság és a pörölyök határozzák meg. A természethez és a griffekhez való közelségük miatt inkább egy sámánisztikusabb utat követnek a Szent Fény helyett. Egy Vadpöröly paplovag vagy Szent Fény papja körülbelül annyira ritka, mint egy vaskohói druida. Mi mind a saját utunkat járjuk.

A polgárháború óta eltelt közel 200 év elég meglepő módon hatott a kinézetükre. Az élet egy hegyormon nem babazsúr. Az elemeknek való állandó kitettségtől a Vadpörölyök bőre kicserzetté és szétporlasztottá vált. Nehéz bőrökbe és szőrmékbe öltöznek, hogy megvédjék magukat a széltől és az időjárástól, amíg a griffeken repülnek.



A későbbi életük szempontjából a Vadpöröly gyerekeknek már ifjú korukban griffmadár-fiókákat mutogatnak. Azoknak, akik affinitást mutatnak a griffek gondozása iránt, keresnek egy fiókát, hogy felnevelhesse, míg a többiek más életutat járnak majd be. De a legnagyobb tisztelet és elismerés mégis a griff-lovasoknak jár.

A Vadpöröly klán egy történet-kedvelő nép; a Vadpöröly törpök sámánjai és papjai a hideg estéken a múlt csatáiról, a griff-tartás útmutatásairól, és a természet és az Ősanya mítoszairól szóló történetekkel szórakoztatják az embereket. Három közösségi rítust tartanak meg egy évben; az egyik az, amikor minden házasságot megkötnek, a másik, amely az abban az évben született gyerekek előtt tiszteleg és a harmadik, amikor meggyászolják az adott év halottjait. Kicsit sokat kell várakozni, ha valaki rosszkor születik (vagy hal meg), de ez hatékony és erősíti a közösségi szellemet. Az azonos évben született gyerekek között szoros barátság alakul ki, mivel a születésnapjukat mind egy napon ünneplik. A Vadpöröly törpök a legtöbbször a velük egy évben születettek közül választanak házastársat.

A klíma ideális arra, hogy jó söröket főzzenek, főleg barna sört egy kis szíverősítővel, hogy melegen tartsa őket a hideg, szeles éjszakákon. A többi sörük azért annyira nem jó minőségű, éppen ezért csak a barna sörüket exportálják. A Griff Könnyei a kedvenc erős barna söröm; mindig próbálok magammal vinni egy hordóval a hegyekből, függetlenül attól, hogy még mi mást kell cipelnem.

A Vadpörölyökkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy valószínűleg ők az egyetlen nép, akik semmit nem változtak a Harmadik Háború óta. Sasfészek Orom törpjei ugyanúgy élnek, ahogy a háború előtt, nem érintette meg őket az a horror, ami a kontinens többi részén zajlott. Kevés veszteséget szenvedtek, csupán a Lordaeron városaiban található szállítóik vesztek el, de azóta délre repülnek Vaskohóba vagy Viharváradba kereskedni. A Szövetséggel való szoros kapcsolatuk eredményeként mindig lépést tudnak tartani a Falkával és a Lángoló Légióval kapcsolatos eseményekkel; még néhány menekültet is befogadtak Sasfészek Oromban, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan erőssé tegyék a Szövetséget, amilyen egykor volt.

Ugyanakkor jobb szeretnek kimaradni a konfliktusokból addig, amíg a Szövetség nem hívja őket. Nem akarnak a politikával bíbelődni, és amíg senki sem fenyegeti a földjeiket vagy az otthonaikat, addig nyugton maradnak. Egy szövetséges segítségére azonban azonnal harcba indulnak, és a Szövetség erősebb is általuk. Ugyanakkor Vadpöröly hadserege nem elég ahhoz, hogy megnyerjük a háborút; nagyszerű griff-lovasok, de hadilábon állnak a technikával és a saját népességcsökkenésükkel.

A Kalimdorban élő néhány Vadpöröly törpöt érintette a legjobban a háború okozta felfordulás. Nem érdekelték őket Theramore falai vagy bármilyen akadály, amely megállíthatná őket abban, hogy egyszerűen felszálljanak az égbe és északra utazzanak, elkerülve a tekintélyes számú akadályt, szörnyeket és Horda tagokat a földön. Az elmúlt 250 évben két királyságot is alapítottak. Még egy már nem számít.

Becsületükre válik, hogy mielőtt még elmentek volna, szembetalálkoztak az éjelf és Vaskohó-törp delegációval Theramore-ban. Már megkezdtük Bael Modan feltárását és a Vadpöröly törpök megtudakolták, hogy alkalmasak-e ők a különítményhez.  Szerintünk nem voltak azok, mivel ők a hidegebb éghajlatot kedvelik és Bael Modan meglehetősen napsütötte. Udvariasan megfogalmaztuk a fenntartásainkat azzal kapcsolatban, hogy a hegy mélyén olyan dolgok vannak eltemetve, amelyeket mi igen nagyra becsülünk, ők azonban lehet, hogy nem. A Vadpöröly törpöket soha nem érdekelték a titánokkal kapcsolatos rejtélyek.

Az éjelfek megengedték, hogy a Vadpöröly törpök az ő déli hegyeik ormain megtelepdjenek, amelyért cserébe a kedvező kilátás okán a törpök minden gyanús változást jelentenek az éjelfeknek. Úgy gondoljátok, hogy a törpök és az elfek közötti jó együttműködés volt az első dolog, amit a Vadpöröly klán jelentett, mi? De az élet a Harmadik Háború után más, ez biztos.

A Vadpöröly törpök megengedték, hogy meglátogassam új otthonukat Kőrisvölgyben. Kicsit hűvös van a hegyormokon és olyan otthonokat építenek, amik félig barlangok, félig épületek. Habár nem osztoznak a mérnöki tudomány és az építészet iránti szeretetünkben, az ő épületeik is bevallottan lenyűgözőek. Van egy fás elkerített területük, ahol a griffjeiket nevelik. A félelmetes madárféle teremtények a szabad levegőt kedvelik, de a terület természetes repülő bestiái, a hippogriffek és a sárkányfiókák mindenre érzékenyek, ami a területeikre betolakodik; ezért a Vadpöröly törpöknek vigyázni kell, hogy a griffjeiket olyan helyen neveljék fel, ahol védve vannak a lehetséges támadók éles fogaitól.

Néhány Vadpöröly törp Kalimdorban most már együtt munkálkodik az éjelfekkel azért, hogy minél többet megtudjanak Elune-ról, a holdistenségről.

(Forrás: Wow RPG Alliance Player's Guide 143-145.p.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése