2011. május 22., vasárnap

Téli Fátyol Ünnepe

Téli Fátyol (Winter Veil) Ünnepe minden évben december 15-től január 2. napjáig tart. A wowwiki honlapján az alábbi vers olvasható kedvcsinálónak:
 
Téli Fátyol Ünnepe volt,
Mindenfelé a földeken
Különböző népek szaladgáltak
Hógolyókkal kezükben.

A szakácsok kiválóak voltak
És a beavatottaknak
Sólymok és baglyok hullottak
Mint frissen esett hó.

Sütit és puncsot
Evett-ivott mindenki,
És ahogy hógolyók repkedtek,
A részegek a falaknak estek.

Legyen Téli Fátyol Ünnepe
Számodra vidám és ragyogó,
A Blizzard pedig azt kívánja,
Hogy legyen estéd szórakoztató!

 Ha a Hordához tartozunk, akkor Tetőléptű Sagorne (Sagorne Creststrider) sámántól, ha pedig a Szövetséghez tartozunk, akkor Karnik történésztől kaphatjuk meg a Téli Fátyol Ünnepéről szóló könyvet. Ennek tartalma pedig a következő

A Téli Fátyol Ünnepe (Feast of Winter Veil)

Azeroth utolsó hónapjait a változás idejének tartják számos kultúrában. A törpök és a taurenek különösen tiszteletben tartják Téli Fátyol érkezésének legendáját – a táj hóval való befedését, ami beharangozza a megújulást – mint az ünneplés idejét. Habár Azeroth népei legendáinak lényege ugyanaz, de a módok, ahogy ezt kifejezik, éppen annyira különböznek egymástól, mint a népek maguk.

Télnagyapó Legendája (The Legend of Greatfather Winter)

Azt mondják, hogy a „Téli Fátyol” kifejezés egy természetfeletti lénytől ered, akit számos kultúrában Télnagyapóként ismernek. Ahogy áthalad a tájon ezekben a késői hónapokban, maga a tél az ő gomolygó köpenye. Nyomában a tájakat beborítja a hó, ezért mondják, hogy Télnagyapó varázsolja télies fátylát a tájakra. Az, hogy Azeroth részeit hó takarja, időt ad a földnek az újjászületésre és a megújulásra.

A törpök

A törpöket folyamatosan emészti az eredetük utáni kutakodás, ezért úgy döntöttek, hogy ezt a hónapot mint a Télnagyapó megismerésének hónapját ünneplik meg. Ők Azeroth egyik ősének – a titánoknak - a megszemélyesítését látják benne. Mivel ezektől a misztikus lényektől származtatják magukat, Dun Morogh hólepte otthonát még inkább a Télnagyapó áldásának tekintik.

A taurenek

A taurenekhez és a télről való sámánisztikus felfogásukhoz csakúgy, mint a druidista törekvések felbukkanásához jól illeszkedik Téli Fátyol legendája. Ugyanakkor szinte kizárólag csak a történelem folyamatos megújulására fókuszálnak, a legendák tiszteletét azokra a népekre hagyva, akik (az ő szemszögükből) kevésbé vannak összhangban a természet dolgaival. Számos tauren az évnek ezen időszakát tartja megfelelőnek arra, hogy köszönetet mondjanak új otthonukért Mulgore-ban.

Lakmározás

Az évnek ebben az időszakában való lakmározás ötletében megtalálhatjuk magának a legenda eredetének a nyomait. Ahogy Télnagyapó keresztül halad Azerothon, jártában a telet hozva, jutalmat ad azoknak, akik örülnek jöttének. Mint ilyen, a Téli Fátyol alatti lakmározás összehozza a közösségeket, akik megosztják egymással, amijük van. Tipikusan a vidámság és mulatozás napján a változást köszöntik, és mindenki együtt várja a föld megújhodását.

Modern kori észrevételek

Napjainkra más kultúrák is megismerkedtek Téli Fátyol Ünnepével, ezzel a nagy ünnepséggel, habár nem az eredeti legenda hagyományaival. Olyan szokások váltak népszerűvé, amelyeknek csak annyi a közük az eredeti ünnephez, hogy lehetőséget adnak az ünneplésre és az ajándékozásra. Még Télnagyapó képeit is felhasználják, de inkább egy előjeleként az ajándékozás miatti kereskedelemnek, mint egy természetfeletti titánnak.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése