2011. április 12., kedd

T&K - Ironforge törpjeinek kultúrája

Vaskohó egy olyan város, amely a Nagy Kohó köré épült, és amikor azt mondom, hogy „köré épült”, a szó legszorosabb értelmében gondolom! A Nagy Kohó uralja a város központját, és minden más körülötte terül el koncentrikus körökben. Olvadt acél folyik lefelé, üdítő narancssárga izzásba áztatva a területet, amitől igazán otthon érzed magad. Jó, legalábbis egy törp biztos. 

 

A föld alatt nincsen nappal vagy éjszaka. Azok, akik a földfelszín felett élnek, ciklusokra osztják a napjaikat az időjárás, vagy a napállás szerint. Hát, mi nem ezt csináljuk. Nekünk úgynevezett „műszakjaink” vannak, amik nyolc órán át tartanak – természetesen így három van belőlük naponta. Még mielőtt érdekelt volna minket a nap járása, a műszakok 10 órán át is tartottak, de most, hogy a törpök is a Szövetség tagjai, igazodtunk hozzájuk a 24 órás nap tekintetében.Az első műszak éjfélkor kezdődik. Egy hangos sípszó szól a város teljes területén szétszórtan található gőzhajtású kürtökből, és az Első Műszak tagjai dolgozni kezdenek. 8 órával később a kürtök újra megszólalnak, ezzel véget ér az Első Műszak és kezdődik a Második. Ugyanez ismétlődik a Harmadik Műszakkal is. Természetesen vannak olyan szolgáltatások, amelyek nem használják ezt a műszak megoldást – a rendőrség például és néhány kézműves-mester – de a legtöbb vaskohói törp élete ezekhez a kürtszavakhoz igazodik.

A három-műszakos rendszer miatt Vaskohó állandó mozgásban van. Ellentétben Theramore-ral, ami nappal nyüzsög és gyakorlatilag kikapcsol éjjelre, Vaskohó mindig nyitva áll. Nem látsz túl gyakran bezárt boltokat Vaskohóban, hacsak nem kis boltok. Valaki mindig dolgozik és irányítja a boltot. Az első alkalommal, amikor egy földjeinken túli városba mentem, teljesen összezavart a „zárva” tábla a fegyverkovács ablakában. Először azt hittem, hogy ez biztos nem vezet eredményre, de miután összehasonlítottam néhány dolgot, rájöttem, hogy a termelési mennyiség nagyjából hasonló. Csak kicsit máshogy kezeljük a dolgokat, ez minden.

Vaskohó egy nem-törp számára meglehetősen sötét és nyomasztó hely. Van világítás, de így is viszonylag homályos marad. Vaskohóban sétálgatni olyan, mintha valahol kint járnál szürkületkor. Néhány látogató ezért szívesebben hoz magával valami világító eszközt, ami nem kevés csodálkozást vált ki a törpökből.

Mi törpök praktikus népek vagyunk. Nem látod rengeteg haszontalan dekorációval telezsúfolva a várost – nincsenek parkok vagy szórakozó negyedek, hacsak a számos kocsma egyikét nem számítod annak. Vannak szobraink, de természetesen azok a múlt néhány nagyszerű törp hőse előtt tisztelegnek. Alvilmar Király hatalmas szobra a városkapuknál például. Ha már láttad, akkor tudod, miről beszélek. Ha nem, menjél el egyszer és vessél rá egy pillantást. Többszáz éves és még mindig tökéletes állapotban van. Csodálatos!

Sokan azt gondolják, hogy Vaskohóban mindenki csak fegyvert és páncélzatot készít minden idejében. Hát igen, szeretünk fémből különböző dolgokat készíteni, de nem csak ezt tesszük. A törp kézművesek hasznos dolgok széles választékát tudják elkészíteni – elvégre is szeretünk alkotni. Adj bőrt, és készítünk cipőt és öveket. Szövetet, és készítünk ruhákat és köpenyeket. Húst, és kitűnő pörköltöket és leveseket főzünk. Gabonát, és cserébe alkoholt adunk. Drágaköveket, és lesznek ékszereid. És természetesen, vasércből acélt formázunk és abból fegyvereket és gépeket. Nem csak a harc céljából. A bádogosaink néhány egészen lenyűgöző bigyót tudnak készíteni, amik még a gnóm találmányokkal is felveszik a versenyt.

  
És hogy mit csinálunk a szabadidőnkben? Igen, igen, természetesen sokat iszunk! Bárki másnál tovább bírjuk az italt (az éjelf druidákat nem számítva). Sokkal tovább. De nem csak iszunk. Viadaljaink is vannak – a legtöbb a harc körül forog. Lövész-versenyek, edző mérkőzések, lovagi tornák, gladiátor küzdelmek – nevezz meg egyet és mi megcsináljuk! De más játékokat is játszunk. Csapat- és egyéni sportokat ugyanúgy, ahogy nagyon sokfajta táblás játékot. Néhányat az emberek városaitól vettünk át, de a legtöbb az saját kreálmány. Itt van például az, amikor valaki másnak a szerepét játszod egy folytatólagos interaktív történetben… Be kell vallanom, hogy annyira ezt a játékot nem értem. Van egy másik jó játék is, amit „Khaz Modan Telepeseinek” neveznek. Akárhogy is, állj meg egy fogadóban valamikor és tekints a kocsmai verekedőkön és a nevető részegeken túlra. Meg fogsz lepődni, hogy mit játszanak a kis sarkokban és a hátsó szobákban.

Még egy dolog, amit tudnod kell, különösen ha valaha is Vaskohóba látogatsz. A Három Pöröly Háborúja óta nem lehet igazi konfliktust látni a városban – tiltott. A bűnözést szigorúan ellenőrzik. Nekünk vannak a legjobb testőreink a világon, és a tolvajlás és egyéb bűncselekmények büntetése valóban durva. A törpök joga összetett, de az igazságszolgáltatás gyors. Ha elkapnak és elítélnek, a legjobb, amiben reménykedhetsz, hogy kidobnak a városból. Nem kapsz semmilyen figyelmeztetést vagy második esélyt. Ha megszeged a törvényt, megbünhődsz. A Vaskohóba utazóknak erősen ajánlott elolvasni a szabályainkat, még mielőtt bajba sodornák magukat!


(Forrás: Wow RPG Alliance Player's Guide 142-143. p.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése