2013. augusztus 11., vasárnap

T&K - A Sötétvas törpök történelme és kultúrája

Ugh... Sötétvas törpök. A mi legsötétebb lelkületű kuzinjaink, népünk történelmének szégyenfoltjai, akiket számos Bronzszakáll (Bronzebeards) próbál elfelejteni. Nos, én sem szeretem őket és nektek sem kellene. Hamarosan megtudjátok, hogy miért.

Réges régen, kb. 230 évvel az Első Háború előtt a törp nép három pártra szakadt szét. Máshol már kitértem a Bronzszakáll és Vadpöröly (Wildhammer) törpökre. A Sötétvas törpök, a harmadik párt, egy csapatnyi tűzimádó, áskálódó törp volt, akik mélyen Vaskohó (Ironforge) alatt éltek. A nagy Anvilmar király halála után kitört a Három Pöröly Háborúja (War of the Three Hammers) és elszabadult a pokol. Habár korábbi írásaimban már leírtam a háború menetét, most mégegyszer végigmegyek rajta, ezúttal a Sötétvas klán szemszögéből, ami lehet, hogy eléggé eltorzult lesz.

Egyszer régen mindhárom klán békében élt Vaskohóban. A Vadpöröly klánt vonzották a hegyoldalak és –ormok, míg mi, Bronzszakáll törpök a hegyben való bányászatot választottuk. A Sötétvas törpöket lenyűgözték a hegy mélységei, ahol tűz és kénkő forr. Itt fedezték fel a sötét vasat, valamint kapcsolatot alakítottak ki az alatta lévő magmával. Emellett természetellenes rögeszméjükké vált az arcane mágia, és jópáran képezték magukat valamilyen szintű varázshasználókká. Néhányan azt mondják, hogy bármit is találtak ott lent, az egyszercsak megrontotta a népet. Erre azt mondom, hogy ez nonszensz; már előtte is velejükig romlottak voltak.



A Sötétvas vezető, a varázsló-thán Thaurissan és felesége, Modgud zúgolódni kezdtek, amiért a hegy belsejében élnek és összeesküvést szerveztek. Amikor Anvilmar Nagykirály meghalt, az amúgyis kényes szituáció teljesen elharapózott. A Három Pöröly Háborúja során a Bronzszakállok kiüldözték a Vadpörölyöket és a Sötétvasakat. Higgyétek el, a Sötétvas klánnak ez nagyon nem tetszett. Délen a Vörösgerinc-hegységben (Redridge Mountains) megalapították Thaurissant, ahol a varászló-thán felállította seregét és kétpólusú háborút indított; egyet Vaskohóban, egyet Grim Batolban azzal a szándékkal, hogy minden törpöt irányíthasson. A hatalmas túlerő és a nagyon fájó veszteségek ellenére mi, Bronzszakállok visszaszorítottuk Thaurissan erőit, miközben a Vadpörölyök Grim Batolban megölték Modgudot. A megsemmisítő vereség után Thaurissan visszavonult városába és a Vadpörölyök csatlakoztak seregeinkhez, hogy együtt fejezzük be ezt a háborút.

A két egyesült sereg dél felé haladt, hogy egyszer és mindenkorra elpusztítsa Thaurissant. Azonban a thánnak más elképzelései voltak. Az őrült király még mindig hitt a győzelmében, és nagyerejű mágiát bocsátott ki, hogy valami hatalmas után kutasson, ami elég erős lesz ahhoz, hogy mindkét sereget legyőzze. A félelem által vezetve Thaurissannnak fogalma sem volt róla, hogy mit eresztett szabadjára, amikor a varázslata valami sokkal rosszabbal találkozott, mintsem csak elpusztítani minket.

Réges-régen alkotóink, a titánok, bebörtönözték a valaha volt leghatalmasabb tűz-elementált, Ragnarost, a Tűzurat. A mi buta kuzinunk, őrültségében önhatalmúlag szabadon engedte börtönéből Ragnarost. A világra való kitörése elpusztította a Vörösgerinc-hegység 80 %-át, és ő a pusztítás közepén nőtt hatalmas vulkán, a Feketeszikla Hegybe fészkelte be magát (igen, ez ugyanaz a hely, ahol az orkok először hoztak létre erődítményt az Első Háborúban). Északról a Perzselő-katlan (Searing Gorge), míg délről a korábban buja és gyönyörű, mára elpusztított Lángoló Pusztaság (Burning Steppes) határolja. Ragnaros újjászületése megölte Thaurissant és elpusztította városát. Népe azonban túlélte őt és a mai napig a Feketeszikla Mélységben (Blackrock Dephts) élnek Ragnarost és az ő elementál kegyenceit szolgálva.


A Sötétvas Törpök Hadereje

A legtöbb törphöz hasonlóan, a Sötétvas törpök is egy szigorú, militarizált szervezetet követnek. Minden Sötétvas katona kiválóan képzett és felszerelt, gyakran az elérhető legjobb fegyverzettel. Ugyanakkor a földfelszín alatt töltött évek csakúgy, mint a sötét világnézetük, megváltoztatta a Sötétvas törpök taktikáját. A suskusolás és a hátbaszúrás éppen annyira hatásosak, mint egy jó támadó formáció. Néhány esetben hatásosabbak is.

A Sötétvas törpök ravaszabbak és gyorsabbak más törpöknél. Amíg egy Bronzszakáll egység egyenesen az ellenfél harcvonalaihoz vonul, addig a Sötétvas törpök csapdákat állítanak, rejtőzködnek és villámgyors támadásokat indítanak. A Sötétvas törpök kényelmesebben érzik magukat az árnyékban a száműzetés és szolgaság évei után, és nem vetik meg az olyan aljasságokat, mint az orgyilkosság.

A legtöbb Sötétvas törp formáció kisebb egységekből áll, mint a Bronzszakállaké, azért, hogy jobban szétszóródhassanak és oldalszárnyat alkothassanak, és így bekerítő hadműveleteket hajthassanak végre. A harcosok és lövészek közé zsiványok és orgyilkosok keverednek.

A Sötétvas törpök az arcane mágiában is járatosak. Az olvadt láva és tűz szomszédságában töltött megszámlálhatatlan évnek köszönhetően a Sötétvas klán erős kapcsolatot alakított ki a lángokkal és a tűzmágiával. A tűzbarát elementalisták az elit lövészek és a titokzatok kémek oldalán harcolnak, halált hozva a Feketeszikla-mélység ellenségeire. Egészen pokoli a Sötétvas törpök ellen harcolni, amire a Sötétvas elementalisták még egy lapáttal rátesznek.

A Sötétvas Törpök kultúrája



Bár utálom bevallani, attól még a Sötétvas törpök törpök maradnak. Ugyanolyan jól bányásznak és kovácsolnak, mint mi. A különbség a motivációnkban van. Mi azért kovácsolunk, mert szeretünk. A Sötétvas klán leginkább azért végez kovácsmunkát, mert arra kényszerülnek. Kivételek akadnak, mint a Tórium Testvériség (Thorium Brotherhood).

Sokáig azt gondoltuk, hogy a Sötétvas törpök elpusztultak, mikor a Ragnarost előidéző varázslat a terület nagy részét elpuszította. De nem így történt. A mai napig drágán megfizetnek Thaurissan kolosszális hibájáért azzal, hogy Ragnarost kell szolgálniuk. Az életük Ragnaros akarata körül forog. Jelenleg az a céljuk, hogy eltávolítsák Nefariant, a fekete sárkányt Feketeszikla-orom (Blackrock Spire) felső csúcsaiból. Ki a világba.

Ó, és még mindig utálnak minket. Mivel Vaskohó a Harmadik Háború során meggyengült, elsődleges célpontjuknak látnak minket. A Sötétvas törpök még mindig szeretnék megszerezni Khaz Modant, és úgy gondolják, hogy erre most van alkalom. Különösen Ragnaros erejével a hátuk mögött, valamint azzal, hogy a Vadpöröly törpök a távoli Lordaeronban vannak. A jéghideg, halott kezeink közül kell kicsavarniuk, ha kell nekik. És nekünk, Bronzszakálloknak erős a szorításunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése