2011. december 18., vasárnap

T&K - A voodoo

Néhány tudós úgy tekint a voodoora, mint az animizmus egyik fajtájára, és bizonyos mértékig igaz is ez a teória. Habár a trollok vallása határozottan más irányt mutat, mint az orkok és a taurenek sámánisztikus hitvilága. A trolloknak egy komplex hitviláguk van, benne rosszindulatú szellemekkel és az ő hatásaikkal a világra, de egy tudós sem tudja megállapítani, hogy mi az igazság és mi az, ami csak egy hosszantartó hit.

A Sötétlándzsa trolloknál sötét és vérszomjas történelme van az áldozásnak, a kannibalizmusnak és a fekete mágiának. A szellemeket sokkal szabadabbaknak tartják, mint az élőlényeket. A szellemek kapzsik, ellenségesek és veszélyesek. A trollok úgy tartják, hogy az őseik itt maradtak mint féltékeny szellemek, akiknek hiányzik az élő föld és véráldozatot kíván a lecsillapításuk.

A trollok feláldozzák és megeszik az ellenségeiket. Két ok miatt követik ezt a gyakorlatot. Először is, hisznek abban, hogy egy érző lény feláldozása megnyugtatja a rosszindulatú szellemeket. Másodszor, úgy gondolják, hogy halála után az ellenség szelleme balszerencsét hozhat gyilkosára. Az ellenségeik húsának elfogyasztásával a trollok hite szerint, elfogyaszthatják az ellenségeik szellemét is, vagy legalábbis akkora kárt okoznak benne, hogy tehetetlen lesz.


Az orkok hatása szelídebbé tette a Sötétlándzsa trollok spirituális hitét. A trollok készek Thrallt és a Hordát támogatni, és megértik, hogy pusztító szertartásaikkal megsértik szövetségeseiket. Thrall gondnoksága alatt a Sötétlándzsa trollok felhagytak az érző lények feláldozásával, helyette áttértek az állatáldozásra. Ezek a trollok már nem eszik meg az ellenségeiket, más módon próbálják csapdába ejteni, megsérteni vagy elpusztítani a szellemeket. Ilyen metódusok a boszorkánydoktorok áldásai, az ellenség szívének elégetése, holttestek vízbefojtása és a fejzsugorítás (head-shrinking).

A boszorkánydoktorok fontos pozíciót töltenek be a troll társadalomban. A trollok a törzs legbölcsebb és leghatalmasabb tagjaiként tisztelik a boszorkánydoktorokat, és szívélyességet, valamint hódolatot tanúsítanak feléjük. A trollok babonásak. Mindenhol rossz ómeneket látnak, és a boszorkánydoktoroknak kell megfejteniük ezeket az előjeleket. A boszorkánydoktorok még a harcosoknál is jobban tudják sikerre, vagy bukásra vezetni a népet; a trollok úgy hiszik, hogy az a boszorkánydoktor, aki jól értelmezi a jeleket és a megfelelő szertartásokat mutatja be, garantálni tudja a sikert bármilyen törekvés esetén.

Amíg Thrallal össze nem barátkoztak a Sötétlándzsás trollok, boszorkánydoktorok csak férfiak lehettek. Azóta a troll asszonyok látják, hogy az ork nők egyenlőek a férfiakkal, és sóvárognak a saját emancipációjuk iránt. Erőfeszítéseik ellenére csak pár női boszorkánydoktor létezik, és akik a törzsi boszorkánydoktor szerepét próbálják felvenni, sok csúfolással és ellenállással szembesülnek. A trollok a női boszorkánydoktorokat „zufli”-nak nevezik, amely a voodoo főpap „zul” elnevezésének kicsinyítése. A „zufli” egy lealacsonyító kifejezés és szó szerint „bébi doktort” jelent, de néhány nő büszke arra, hogy ezt a címet viselheti.

A trollok halotti szertartásai valaha magukba foglalták a test megcsonkításának szertartását is. Úgy hitték, hogyha szimulálják a holttest feláldozást, ezzel összezavarhatják a közeli rosszindulatú szellemeket. A szellemek, akiket vonzott a feltételezett áldozás, így elmulaszthatták észrevenni, hogy egy új szellem lépett be a világukba. Ez lehetővé tette az elhunyt szellemének, hogy könnyebben lépjen át az új világba, és gond nélkül megtalálja a maga helyét benne. Mára a trollok kerülik ezeket a szertartásokat, mivel a Horda zavarónak tartja és a szertartások kellemetlen asszociációra adhatnak okot a Falkával (Scourge). A trollok rosszallják a hamvasztást, mivel úgy hiszik, hogy a test biztosítja a szellem kötelékét a halandó világgal, és elpusztításával a szellem az idők végezetéig hánykolódik és kavarodik. Jelenleg a trollok azt a szokást vették fel, hogy kivágják a holttest szemét, ezzel nyitva utat a koponyába, ahol a szellem tartózkodik. Gyakran egy boszorkánydoktor állatáldozatot mutat be mellette, hogy összezavarja az éhes szellemeket; ha ilyen szertartásra a gyászolóknak nincs idejük, akkor helyette a karjait vághatják le az elhunytnak és hagyják, hogy a vére szétfolyjon, és így érjék el a szükséges összezavarást. Hogy elkerüljék az élőholttá válás lehetőségét, a trollok bajtársaik holttestét vagy rejtett helyeken vagy több darabban temetik el (gyakran a testet egy helyen és a fejet egy másikon).

Az orkok és a taurenek által gyakorolt sámánizmus egyre elterjedtebb a Sötétlándzsa trollok körében. Bár a voodoo marad az uralkodó troll vallás, a troll sámánoknak egyre nagyobb a befolyásuk, és még néhány troll druida is felbukkan.

A troll fejzsugorításról

Feltehetően a halála után egy kis ideig az ellenség szelleme még a testében marad. Aztán a szellem elhagyja a holttestet és szabadon pusztíthat és állhat bosszút a gyilkosán. A troll boszorkánydoktorok hisznek abban, hogy az elesett ellenfél szelleme megpihen a holttest fejében, mielőtt elhagyná a testet. Ezért az a troll, aki csapdába akarja csalni az ellenség szellemét, gyakran fordul a fejzsugorítás felé.

Hogy egy fejet összezsugorítson, először lenyakazza az elesett ellenfelét a troll. Aztán készít egy nyílást a fej hátsó részén és óvatosan eltávolítja a koponyát (amit vagy megtart, vagy eldob). Ezután összevarrja a metszést, és két óráig főzi a fejet, hogy összezsugorodjon. Forró köveket és homokot használ, hogy kitöltse a fej üregeit, és még jobban összezsugorítsa a fejet. Mikor a fej öklömnyi méretű és gumiszerű, összevarrja a szemeket, a szájat és a nyakat bonyolult öltésekkel. Az ellenség szelleme így a fejbe zárva ragad örökre.

A Horda legtöbb tagja gyanakodva néz a fejzsugorítás műveletére, de ezt már egy szinttel feljebb valónak tartja, mint az emberáldozatot és a kannibalizmust. Vannak trollok, akik ugyanilyen eljárással koponyákat zsugorítanak, amikoris eltávolítják a kulcsdarabokat és kisebb méretben újraformálják a koponyát, miközben állatdarabokkal és gyantával összetartják.

(Forrás: Wow RPG Horde Player's Guide 93-94.p.)

2 megjegyzés: