2011. december 7., szerda

T&K - Az erdei trollok kultúrája

A kultúrát elég különös dolog összetársítani az erdei trollokkal.

Az egész társadalmuk kizárólag a háborúra összpontosít. Még a legfiatalabb trollok is megtanulják, hogy hogyan hajítsanak el egy fejszét ijesztő pontossággal, és jópáran előbb vesznek leckét a kegyetlenségből, minthogy beszélni tudnának. Kellemes nép, nem?

Mint minden troll, az erdei trollok is törzsekbe tömörülnek. Fanatikus vadsággal őrzik a területüket. Ugyanakkor, ellentétben más trollokkal, ezek a fickók még egymást sem kedvelik. Minden törzs háborúban áll a szomszédjával, legyen az ember, törp vagy troll. Egyszer tanúja voltam egy csatának két erdei troll falu között, és az egyik legvéresebb összecsapás volt, amit valaha is láttam. És elég sok vérontás láttam az évek során.



Egy egyszerű törzsfőnök irányít minden törzset. Minden törzsnek van legalább egy papja vagy boszorkánydoktora, aki a szellemi tanácsadó szerepét játssza a törzsfőnök mellett, és egy gyógyítója, aki a magát gyógyítani képtelen sebesült trollokat gyógyítja. Alkalomadtán ez a gyógyító vagy pap a törzsfőnök, aki a voodoo szellemek hangjával irányít.

A legtöbb troll kicsi korától kezdve tanulja, hogy a dobott fegyverekkel hogyan harcoljon, egészen addig, amíg minden erdei troll halálosan veszedelmes íjász nem lesz. Ellentétben dzsungel troll testvéreikkel, az erdei trollok a fejszéket, különösen a kézi fejszéket kedvelik. Ez elég zavaró, mivel mi törpök is kedveljük a fejszéket, de egészen más módon. Moz'jin úgy tájékoztatott, hogy az ő népe, amíg az gyors és agilis, a nyers erőt kedveli. Semmi sem hasít úgy, mint egy fejsze, folytatta Moz'jin, és az az érzés, ahogy egy ilyen masszív acélpenge áthatol az ellenségük testén, egészen bódító. A fejsze a vérszomjas erő jelképe, annak, hogy mindenen áthasítasz, ami előtted van. Bütykös kezeivel belemarkolt a levegőbe, mintha csak közöttük érezné az egyik fejszéjét. Ez volt az egyik leghátborzongatóbb élményem életem során.

Az erdei trollok is gyakorolják a boszorkánydoktorok voodoo mágiáját, de a papok és a sámánok is egyre elterjedtebbek közöttük. A Horda hatása ellenére a Revantusk törzsben az erdei troll sámánok voodoo táncokat mutatnak be és képmásokat alkotnak, és a papjaik szinte egyöntetűen imádják a Loákat vagy hitük más istenszerű sötét szellemeit.

A Revantusk törzs a Hordát a barátjának tekinti, de más erdei trollok nem adományozzák ezt a címet akárkinek. Amilyen ravaszak és gonoszok az erdei trollok, kevés teremtmény akar velük társulni. A legtöbb erdei troll szenvedélyesen gyűlöli az orkokat, gyengének és szánalmasnak tartva őket. Szeretik emlékeztetni az orkokat arra, hogy nem sikerült helyreállítaniuk Zul'Aman korábbi dicsőségét, és neheztelnek rátok, fiúk. Az emberek és a Szövetség más népei szintén kiérdemelték az erdei trollok gyűlöletét, mivel megvédték és támogatták a nemes elfeket. Mindkét nép megveti a másikat, és harcban állnak egymással, amióta a nemes elfek évekkel ezelőtt megérkeztek Lordaeronba. Az erdei trollok utálják a nemes elfeket, mert elfoglalták a földjüket és majdnem megsemmisítették őket, amíg az elfek azt a barbár szándékot látják a trollokban, hogy elpusztítsák a szülőföldjüket. Bár a nemes elfeknek igazuk van, mégiscsak ők foglalták el a trollok királyságát, amikor megalapították Quel'Thalast, szóval megértem mindkét oldal álláspontját. Köszönhetően az emberek segítségének, és a Második Háború során nekünk, törpöknek, az elfek vannak fölényben jó pár évezrede, ami csak még dühösebbé teszi a trollokat. Ugyanakkor Quel'Thalas elpusztulásában és a nemes elf nép többségének elvesztésében az erdei trollok a bosszú lehetőségét látják. És élnek is vele. Kevés erdei troll törzset izgat, hogy különbséget tegyen az elfek három csoportja között (éj, nemes és vér), öljük meg az összeset és elég is lesz. Ma nem jó elfnek lenni Lordaeron keleti részében.

A Revantusk törzs képes lesz túllépni önmagán, amikor eljön az ideje. Ők jó és tiszteletreméltó népek. Számos Revantuski egyre spirtiuálisabbá válik, isteni mágiát tanulnak, ami a legjobbat hozza ki belőlük. A Revantuskok picit civilizáltak erdei trollnak. Meglepve vallom be, hogy élveztem, amikor Moz'jinnal beszélgettem. A legjobbakat kívánom nekik.


(Forrás: Wow RPG Horde Player's Guide 159-160.p.)

1 megjegyzés: