2014. április 23., szerda

A Frostwolf (Fagyfarkas) klán


A Frostwolf klán egyike a legismertebb ork klánoknak, és amely már a Draenor nevű bolygón is létezett. Otthonuk Nagrandon volt, a Szellemek Hegye, az Oshu'gun közelében volt. Legismertebb törzsfőnöke Durotan volt, jelenleg Azerothon Alterac Valley-ben találhatóak.

Durotan Garad fia volt, aki a Frostwolf klán törzsfőnöke volt még jóval az Első Háború kitörése előtt. Az ifjú Durotant így gyerekkorától kezdve arra nevelték, hogy egy nap a törzse vezetője legyen. Még mielőtt nagykorú lett volna, lehetősége nyílt arra, hogy részt vegyen egy Nagrandban tartott Kosh'harg Fesztiválon, ahol az ork törzsek vezetői és sámánjai találkoztak azért, hogy megbeszéljék egymással a legfontosabb kérdéseket, illetve a sámánok az ősök szellemeivel kommunikáljanak. Durotant is elvitték Oshu'gun szent hegyéhez abban a hiszemben, hogy hátha sámán lesz belőle, azonban az ifjú ork csak érezte az ősök jelenlétét, de nem tudott velük kommunikálni.

Ez a Kosh'harg Fesztivál amiatt is fontos volt, hogy itt barátkozott össze Durotan a Blackrock (Feketeszikla) klán egyik vele egyidős tagjával, Orgrim Doomhammerrel (Végzetpöröly Orgrim). A két ifjú sokszor versenyzett egymással, és az egyik ilyen versenyük célja a Terokkar Erdő volt, ahol megtámadta őket egy ogre. Mivel még mindketten alkalmatlanok voltak az önálló vadászatra, ezért a menekülést választották, de szerencséjükre egy draenei járőröző csapat a segítségükre sietett. A járőrcsapat vezetője, Restalaan még az otthonukba, Telmorba is meghívta a két fiatal orkot, akiknek lehetőségük volt az éppen itt tartózkodó Velen Prófétával együtt vacsorázni és így jobban megismerni ezt a számukra oly különös népet és az ő történetüket.

Durotan nem sokkal ezután találkozott klánja egyik fiatal tagjával, Drakával, akivel egymásba szerettek. Kicsivel később Garad törzsfőnököt megölték egy csapat ogre és gronn ellen vívott harcban, így fia, Durotan lett a Frostwolf klán törzsfőnöke. Ekkor hívta össze a Shadowmoon (Árnyékhold) klán vezezője, Ner'zhul az ork törzsfőnököket és sámánokat Oshu'gunhoz, ahol elmondta nekik, hogy az ősök feltárták előtte, hogy a draeneiek az orkok ellenségei. Durotan meglehetősen furcsállotta a dolgot, hiszen nem ilyennek ismerte meg a draeneieket, és éppen ezért elengedte az önként magát megadó Velent és csapatát, amikor Oshu'gun közelében találkozott velük.

Hamarosan Ner'zhul egykori tanítványa, Gul'dan elkezdte tanítani az ork sámánokat a warlockok mágiájára, miután az elemek felhagytak az orkok megsegítésével. Durotan jobb meggyőződése ellenére hagyta, hogy a Frostwolf klán sámánjai legidősebb sámánjuk, Drek'Thar vezetésével szintén megtanulják ezt az új módszert, miután nem akarta még jobban magára haragítani a többi klánt.

A Kil'jaeden által irányított Gul'dan manipulációi nyomán az ork klánok egyesültek egymással, így alakítva meg az Első Hordát. A hadfőnöki címért többen is harcba szálltak, köztük Durotan is, azonban végül a Blackrock klán vezetője, Feketekéz (Blackhand) lett a győztes, aki valójában Gul'dan bábja volt.

Feketekéz utasította Durotant, hogy pusztítsa el Telmor városát, ahol fiatalkorában vendégeskedett, bizonyítva ezzel hűségét a Horda felé. Durotan nehéz szívvel bár, de a klán érdekeit figyelembe véve engedelmeskedett, így a Horda lerohanta és a földdel tette egyenlővé a draenei várost, annak vezetőjét, Restalaant pedig maga az ork törzsfőnök ölte meg.

 
Még mielőtt megtámadták volna a draeneiek fővárosát, Shattrathot, Gul'dan összehívta a klánokat mai Hellfire Peninsula területén található Throne of Kil'jaedenhez, hogy részesüljenek Kil'jaeden „ajándékában” - Mannoroth vérében. Durotant azonban előzetesen figyelmeztette a közben kijózanodott Ner'zhul, hogy milyen következményekkel járna ez a tett, így az ork barátjával, Orgrimmal együtt visszautasította, hogy igyon a vérből. Ezzel természetesen azonnal magukra vonták Gul'dan gyanakvását.

Shattrath városának eleste és Kil'jaeden eltűnése után az orkok hatalmas vérszomjukban egymás ellen fordultak. Még mielőtt teljesen elpusztították volna magukat, Gul'dan kapcsolatba lépett az Azerothon élő Medivh-vel, és közösen egy nagy Portált építettek a két világ összekötése céljából. Mivel Durotan továbbra is hangot adott elégedetlenségének a Horda vezetésével kapcsolatban, Gul'dan száműzte Durotant és az egész klánját a Hordából.

Durotan elfogadta a sorsát, és társával, a már terhes Drakával és klánjával együtt elhagyta Draenort és az új világban, Azerothon az Alterac hegység egyik elrejtett völgyében telepedtek le. Itt Drek'Thar felhagyott a warlockok mágiájával és hamarosan visszatért a sámánizmushoz, amely elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a klán túlélje a kegyetlen körülményeket. A klán összebarátkozott a völgyben élő fehér farkasokkal is. Ezen a helyen adott életet Draka közös gyermeküknek, Go'elnek az Első Háború végén.

Bár klánját száműzték a Hordából, Durotan nem tudta nyugodt szemmel nézni népe széthullását. Úgy döntött, hogy feltárja Gul'dan gonosz mesterkedéseit az egyetlen személynek, akiben megbízott: Orgrim Doomhammernek, aki Feketekéz megölése után a Horda hadfőnöke lett. Orgrim figyelmesen meghallgatta barátja történetét Gul'danról, az Árnyék Tanácsról (Shadow Council) és a démoni befolyásról. Biztosította Durotant arról, hogy ha eljön az idő, egymás oldalán szállnak szembe a gonosszal, azonban azt is tudta, hogy Durotan élete veszélyben van, ezért biztonságos helyre küldte őt Drakával és újszülött fiúkkal együtt. Az nem Orgrim hibája volt, hogy a saját harcosai között áruló volt... így a biztonságos menedék felé vezető úton orgyilkosok támadtak rájuk, és megölték Durotant és Drakát, az újszülött Go'elt pedig sorsára hagyták. A kicsi orkra egy ember, Aedelas Blackmoore talált rá, magához vette, elnevezte Thrallnak és gladiátort nevelt belőle.

 
Ezt követően a Frostwolf klán még jobban igyekezett meghúzni magát az Alterac völgyben. Továbbra is a hagyományos sámánizmus útját követték, és a klán vezetőjévé Drek'Thart választották. Mintegy két évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy Thrall – miután Grom Hellscreamtől megtudta, hogy a Frostwolf klán tagja – rájuk leljen, és a Draka által kötött takarót felismerve Drek'Thar kijelentse, hogy Thrall Durotan és Draka halottnak hitt fia. Az idős és vak sámán a szárnyai alá vette az ifjú orkot, megtanította neki népe hagyományait és szokásait, valamint megismertette a sámánizmus művészetével.

Thrall felkereste apja gyerekkori barátját, a remete életet élő Orgrim Doomhammert, majd felszabadította az orkokat az internáló táborokból, visszavezetve őket az egykori ork életmódhoz. Ezután Kalimdorra hajóztak, ahol a Harmadik Háború során segítettek legyőzni a Lángoló Légiót és megalapították Durotart és Orgrimmart. Habár Thrall lett az új Horda Hadfőnöke, klánjának egy része úgy döntött, hogy inkább visszatér Alterac völgyébe, és próbál továbbra is semleges maradni.

Ahogy azonban erősödött a Horda és a Szövetség közötti ellenségeskedés, a Frostwolf klán sem maradhatott háborítatlan. A völgybe érkezett ugyanis egy törp expedíció, a Stormpike Expedíció, akiknek az volt a céljuk, hogy a völgy barlangjaiba eddig fel nem tárt relikviák, valamint természeti erőforrások után kutassanak. A két csoport között hamarosan szabályos háború kezdett kibontakozni, amelynek kezdőpontját igazából nem lehet megállapítani. A törpök azt állítják, hogy ők békében végezték az ásatásokat, amikor az orkok megtámadták őket, míg a Frostwolf klán szerint a törpök valódi célja a völgy teljes meghódítása, és az ásatás csak egy álca.


Az vitathatatlan, hogy a Stormpike-ok vezetője, Vanndar Ironforge-ból, Magni Bronzebeardtől kapta azt az utasítást, hogy ne kössön békét az orkokkal és szerezze meg a területet az orkoktól, amely történelmileg az Ironforge törpöket illeti. Ugyanakkor a Fostwolf klán is magáénak, otthonának tekinti a völgyet, és úgy gondolták, hogy a Horda nem hagyhatja, hogy a Szövetség területeket hódítson el tőlük.

A Lich King eleste után pillanatnyi fegyverszünetet kötött egymással a Horda és a Szövetség. Az idős, vak és magatehetetlen Drek'Thart, akinek egy fiatal ork, Palkar volt az állandó segítője, látomások gyötörték a jövőről és egy mindent felemésztő tűzről és rejtélyes támadásokról. Kezdetben mindenki csak az öregkori szenilitásnak tulajdonította a dolgot, azonban amikor az egyik látomás valósággá vált, a dolgok megváltoztak. Hamarosan bekövetkezett a Shattering (Szakadás) és a Kataklizma.

A Kataklizma után kialakult helyzetben újjáéledt az ellenségeskedés is az Alterac völgyben. Kiderült, hogy a Stormpike törpök valóban felszereléseket és embereket rejtegettek a völgyben, hogy ezzel támogassák a Hillsbrad Foothillsen folyó harcokat a Forsakenekkel szemben. Mikor erről a Forsakenek értesültek, azonnal a Frostwolf klán segítségéhez fordultak. Drek'Thar azonban elutasította, hogy bármilyen segítséget nyújtsanak a Forsakeneknek, akik szerinte csak rontást hoznak erre a világra. A területre küldött Cromush hadúr megfenyegette őket, hogy erről az árulásról az új Hadúr, Garrosh is tudomást fog szerezni, azonban a Frostwolf klán kitartott a saját döntése ellen.

A Frostwolf klán tehát Draenor után Azerothon is otthonra lelt az Alterac völgyben, azonban otthonuk megtartása érdekében komoly harcokat kell vívniuk a Szövetség csapataival.

2 megjegyzés: