2011. július 27., szerda

Tájak és Városok sorozat: Westfall

Westfall


Westfall története


Westfall a Stormwindi királyság déli határvidéke, főképp emberek lakják, de a királyság befolyása nem volt mindig elég erős ezen a területen és a Cataclysm óta új-régi problémák vetődtek fel.

Westfall Stormwind éléskamrája volt egykoron, rengeteg termőföld, békés farmok. A terület békéje az Első Háború érkeztével veszett el, ahogy Stormwind dicsősége is. Az első háborúban Medivh megnyitotta a Dark Portalt és azon keresztül az orkok átözönlöttek Azeroth földjére. Stormwind királyságát készületlenül érte a támadásuk, az akkori királyt Llane Wrynn királyt megölték,a királyság és székváros romokban hevert. A teljes pusztulástól Anduin Lothar vitézsége mentette meg a déli királyságot, aki a túlélőkkel, köztük a királyság örökösével Variann Wrynnel északra menekült, Lordaeronba.

Ám a Második háborúban az emberek visszaszerezték Stormwindot és nekiláttak újjáépíteni azt.

Defias Brotherhood

Igen, Stormwind újjáépítése és az azt követő botrány kihat a teljes királyságra, minden tartományt és a tartományok lakóinak sorsát máig befolyásolja. Ugyanis a Nemesi Házak vezetői és a Király nem voltak hajlandóak kifizetni az építőmestereket, akik

Tiffin Wrynn halála

fellázadtak, zavargások törtek ki, amiben meghalt Variann király felesége, Tiffin. A törvényen kívüliséggel büntetett mestereket száműzték, de ez csak még erősebb ellenállást szült, megalakították a Defias Brotherhoodot, a Defias testvériséget. Céljuk a stormwindi királyság megdöntése a bosszú volt. Igazán nagy eredményeket nem tudtak elérni, igaz követőik mindenfelé szétszéledtek és fosztogatták a királyság lakóit, de központjuk a háborútól teljesen elpusztult Westfallban épült ki.

Westfallnak a Defias banditák végképp betették a kaput. Az újjáéledő királyság amúgy is gyenge

Gryan Stoutmantle, a People Militia vezetője

volt, se pénze se megfelelő hatalma nem volt, hogy a teljes egykori területén fenntartsa a hatalmát és a rendet. (Különösen igaz volt ez akkor, mikor Onyxia ármányának és nem kis részben a Defias testvériségnek köszönhetően Variann királyork rabszolga lett és alig 10 éves fia kezébe került a hatalom.) Az ott élő emberek névleg a királyság fennhatósága alá tartoztak, de gyakorlatilag csak magukra számíthattak. Így alakult meg Westfallban a Peoples Militia, ami egy gyenge rendfenntartó, de fegyveres testület volt. Önmagukban gyakorlatilag nem sokat tudtak elérni, de kalandorokat fogadtak fel, akiknek segítségével sikeresen vették fel a harcot a Defias banditákkal és a területet fosztogató gnollokkal, murlockokkal.

Edvin VanCleef és a Defias Brotherhood

Miután Variann király kiszabadult fogságából és újra központosította Stormwind hatalmát a környező tartományokban is megszilárdult a hatalom. A Peoples Militia betagozódott a királyi hadseregbe. Westfall fellélegezhetett, hisz a fenyegetés nagy része eltűnt, a Defias testvériség gyakorlatilag eltűnt, pár magányos tagja már nem zavart sok vizet. Westfall újra az a gazdag mezőgazdasági terület lett, mint az Első háborút megelőző időkben.

Gryan Stoutmantle a Westfall Brigade vezetőjekéntAzonban a királyi hatalom megerősödése nem csupán pozitívumokat hozott. Variann király kezébe vette az Alliance irányítását, és Arthas ellen vezette hadait Northrend fagyos vidékeire. A háborúhoz pénz és katona kell, amit a királyság alattvalóinak megemelt adóiból finanszírozott. Westfallból felkerekedett a Peoples Militia, immár Westfall Brigade néven és Grizzly Hills vidékein épített ki komoly katonai bázist. A királyság polgárai közül rengetegen mentek csődbe, amire érkezett - végső csapásként - a Cataclysm; a városból és a sűrűbben lakott többi tartományból a nincstelenné váltak a rengeteg szabad területtel kecsegtető Westfallba igyekeztek. Az itt élő és éppen kicsit egyenesbejövő gazdák újabb problémákkal kerültek szembe. Egyrészt nem tudtak mit kezdeni az össze-vissza garázdálkodó hajléktalanokkal, másrészt megértették a problémájukat, hisz őket is hasonló gondok nyomasztották.

Vanessa VanCleef felfedi, hogy valójában ő nem Hope Seldan

Az északról visszatérő Westfall Brigade igyekezett kezelni a helyzetet. Stormwind szokás szerint teljesen magára hagyta Westfallt, oldja meg a problémáit, ahogy tudja, így a katonaság vezetője a jól bevált recepthez nyúlt és újra a kalandorok segítségét kérte. Szép lassan kiderül, hogy a gyilkosságok és a lázadások mögött egy titokzatos nő áll, akit addig mindenki csak Hope-ként ismer (a hope szó reményt jelent angolul), és aki valójában a Defias Brotherhood egykori vezetőjének, VanCleefnek a lánya, Vanessa. Vanessa megpróbálta újraéleszteni apja szervezetét, hogy behajtsa Stormwinden az elmaradt bért és a reményvesztett embereknek új otthont adhasson. Ám a kalandorok (mi játékosok) leszámolunk vele, Vanessa, mint az apja is, meghal és ez a befejezés igazából nem zárja le Westfall történetét megnyugtatóan. A problémák nem oldódnak meg, a rövid felvirágzás után gyakorlatilag ugyanaz a helyzet áll fenn, hogy Stormwind csak elvesz a tartománytól és semmit nem ad.

Westfall lakói és kultúrájuk


Hajléktalanok Sentinel Hills kapuinál

A síkság békés lakói igyekeznek napról-napra élni és túlélni. A területen rengeteg hajléktalan és csavargó van, akik nem túl megbízható szomszédok. Sajnos nem lehet azt mondani, hogy a Gnollok kevesebben lennének, mint a Cataclysm előtti időkben, és hát újra rengeteg bandita grasszál. A Defias testvériség főleg Moonbrook városában és a környékén élnek, míg a város alatti Deadminesból erős bázist építettek maguknak.

Az itt élők életének nehézségét Stormwind gyakorlatilag egyáltalán nem tudja enyhíteni, ezért aztán leszámítva pár tradicionális ünnepet, amit a közösség együtt ül meg kulturális életről nem lehet beszélni ezen a területen. A Sentinel Hillből kialakított, és félkész, erőd csak egy előre tolt bástya Stormwind terveiben.

Földrajz


Farmvidék Westfallban

Westfall lankás-sík terület nagyrészt. Nyugatról és nagyrészt északról is végig a tenger határolja, keletről főként a Nazferiti folyó a természetes határvonal. Délen a Stranglethorni hegység északi lankái nyúlnak be a területre, mélyükben fekszik a híres Defias fészek, az egykori tárna, a Deadmines, ezeket a dombokat Dagger Hills néven ismerik a helyi lakosok. A Dagger Hills lábánál fekszik Moonbrook városa, a nazferiti folyó és a dombok találkozásánál Mortwake's Tower, köztük főleg elhjagyott és gnollok által feldúlt szántók találhatóak. A tartomány középső-talán inkább keleti részén emelkedik Sentinel Hill, amit Gryan Stoutmantle nagy erődrendszerré akart átépíteni. Az északi határon, a nagy farmterületek mögött két magasabb dombsor emelkedik, köztük halad el a stormwind irányába tartó országút.

Westfall elég kiszáradt vidék, csak a folyó parti részén találhatunk buja zöld lankákat. A tengerparti sáv is csak hordalékkal van tele, a homokpad mögött hamar meredek kaptatók következnek, a legtöbb helyen megmászhatatlan meredélyként.

Érdemes még megemlíteni a terület déli csücskében található szigetet, amin egy működő világítótorony található.

1 megjegyzés: